Заплашват ни Западнонилска треска и алергии 12.07 | 16:45

За това предупреждават експерти

От iNews

Заради нашествието от комари това лято има риск от Западнонилска треска. Това каза пред "Телеграф" директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

Тя обясни, че вече се пръска мащабно в цялата страна - както водните площи, така и наземно. По думите й това не е първо обработване и то не е закъсняло.

"Проблемът е всяка година. Не може да се каже, че причината е в големите дъждове това лято. Комарите идват най-вече от водоеми със застояла вода", коментира проф. Христова.

По думите й Западнонилската треска започва внезапно след ухапване от комари. Симптомите са грипоподобни - протича с висока температура от 38-39 градуса, отпадналост, болки в мускули и стави, главоболие. Следва обърканост, а понякога гърчове и неадекватни реакции.

"Това е доста тежко състояние. Комарите обаче могат да предизвикат и алергична реакция при някои, не е задължително да пренесат болест. Това също е опасно", каза още проф. Христова. Тя обаче уточни, че няма опасност от малария след появата на заразата в САЩ за първи път от 20 години.
"Всяка година у нас се внасят единични случаи от хора, които се завръщат в страната отвън. Но това е рядкост. Не бива да има притеснения заради ситуацията в САЩ", заяви експертът.

Тя обаче предупреди и за друга опасност. Заради спад в нивата на имунизациите има риск от епидемия от морбили. По думите й ваксинационното покритие трябва да се повиши, тъй като вече е под 90%

"Преди беше по-голямо, но сега не е достатъчно, защото морбили е едно от най-заразните заболявания. Един човек заразява всички около него. Но имунизацията падна, и то не само у нас, а и по света. Така че морбили остава като риск в бъдеще", заяви проф. Христова.

Преди няколко дни зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски също заяви, че трябва да се навакса с имунизационния календар, защото е отчетен спад за традиционните ваксини при децата. По думите му това създава риск от избухване на морбили и на други заразни заболявания.

Водещи

Най-четени