Започна кампанията за ранна диагностика на рак на простатата 30.10 | 10:49

Около 3000 български мъже е разболяват всяка година

От iNews.bg

Онкологичното дружество и федерация "Български пациентски форум" започна кампания за ранно диагностициране на рака на простата по повод 1 ноември - Световен ден в подкрепа на диагностицираните с това заболяване.

Всеки мъж, навършил 55 години, веднъж годишно трябва да прави изследване на кръвта и преглед при уролог, каза по БНР проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.

"Ракът на простата е най-честият вид рак при мъжете, дори изпреварвайки рака на белия дроб. В България средногодишно има новооткрити около 3000 болни, което показва и голямата значимост на заболяването", обясни проф Дудов.

Тъй като в началото на развитието на заболяването почти няма симптоми, от изключително значение за ранното му диагностициране са редовните профилактични прегледи и изследвания, подчерта председателят на "Български пациентски форум" Иван Димитров. Според него България изостава в превенцията като цяло на мъжкото здраве.

"Самата кампания е повече вик към обществото да обясним на хората, че в крайна сметка няма нищо страшно. Българският мъж ходи своевременно на доктор, но от кампанията, която започна миналата година, за съжаление разбрахме, че българският мъж не обръща абсолютно никакво внимание на собственото си здраве, което само по себе си е предпоставка, семействата да загубят своите герои. Затова и нашата кампания се казва "Моят баща е моят герой", апелира Иван Димиров.

 



Водещи