Започнаха преговорите по Националния рамков договор за дентални дейности 27.06 | 15:18

Преговорите се водят между НЗОК и БЗС

От Кремена Бедерева

Започнали са преговорите за новия Национален рамков договор (НРД) за денталните дейности между представителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

На проведената днес първа среща по преговорите за Национален рамков договор (НРД) за денталните дейности участниците се обединиха около идеята в кратки срокове да бъдат определени времеви график за водене на преговорите, както и членове на работна група, която да уточни параметрите на следващия рамков договор.

Представителите на БЗС предоставиха на НЗОК писмо, в което са посочени девет члена на Съюза, които са упълномощени да преговарят по НРД. От своя страна ръководството на НЗОК пое ангажимента максимално бързо да определи своите експерти, които ще участват в преговорния процес.

И двете страни изразиха мнение, че с днешното стартиране на преговорите ще бъде възможно да бъдат изяснени навреме всички промени по текстовете на договора, приложенията към него, както и ценовите параметри на обхвата от дейности.

Според Закона за здравното осигуряване от 2011 година НЗОК и Българският зъболекарски съюз подписват отделен Национален рамков договор за денталните дейности.

Денталният пакет, който финансира НЗОК:

- Децата до 18-годишна възраст не заплащат потребителска такса.

- Те имат право безплатно на обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са: пулпит или периодонтит на постоянен зъб.

- Здравноосигурените лица над 18 години могат да получат безплатно по линия на задължителното здравно осигуряване също преглед със снемане на зъбен статус и две лечебни дейности.

- Бременните запазват правото си на допълнителен дентален преглед .

- НЗОК заплаща изцяло денталните дейности на лицата, настанени в домове за медико-социални услуги; децата от специалните училища и домовете за отглеждане и възпитание на деца, лишени   от родителска грижа, включително и след навършване на 18-годишна възраст; НЗОК заплаща изцяло денталните дейности по договорените пакети и за здравноосигурени лица до 18-годишна възраст с психични заболявания.  Лечебният процес при тях се осъществява под обща анестезия и няма ограничения за обема дейност.

За дентални дейности, включени в основния пакет на НЗОК, се допуска заплащане или доплащане от задължително здравноосигурените лица. Доплащането или заплащането на зъболекарските дейности ще става по реда на чл. 55 "в", в който се уточняват обемите, цените и методиките за остойностяване и заплащане на медицинската помощ.

Те се приемат всяка година от Министерския съвет по предложение на финансовия министър. Досега цените на денталните услуги в основния пакет се договаряха между здравната каса и Българския зъболекарски съюз (БЗС) по време на преговорите за Национален рамков договор (НРД).

Водещи

Най-четени