Засега плащаме 2,90 лв. при джипито 02.05 | 16:05

По-високата такса за преглед при личен лекар ще бъде плащана, докато не се приеме Закона за здравното осигуряване

От Ивелина Георгиева

Таксата за преглед при общопрактикуващите лекари ще остане 2,90 лева, докато не бъде приет Закона за здравното осигуряване от Народното събрание. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след заседание на Министерския съвет.

Министърът уточни, че докато не бъдат приети промените в Закона за здравното осигуряване таксата ще остане 2,90 лева, тъй като тя представлява 1% от минималната работна заплата, която вече е 290 лева.

Предложението на здравния министър таксата да остане 2,70 лева, както е била досега, ще бъде внесено с промените в Закона за здравното осигуряване. В момента тече срокът, в който законът трябва да бъде съгласуван с всички министерства, посочи Атанасова. Тя увери, че правителството ще подкрепи тези промени, така че таксата за посещение при личен лекар да остане 2,70 лева и престоят в лечебно заведение за един ден също да си запази цената от 5,40 лева.

Здравният министър отрече това предложение да е популиско и въпреки че става въпрос за 0,20 стотинки, те били от джоба на всеки болен българин.

Още през ноември миналата година Министерският съвет е възложил на всички министерства да направят необходимите промени за отскубването на плащанията от минималната работна заплата. През април е станало ясно, че таксите все още са обвързани с нея, уточни Атанасова.

Водещи