Заседналият начин на живот е причина за психически разстройства 22.06 | 19:26

В последните десетилетия честотата на възникване на тревожни неврози постоянно расте

От Антония Михайлова

Учените изясниха, че слабо подвижният начин на живот и продължителното седене на едно място повишават вероятността от развиване на тревожни неврози и увеличават нивото на тревожност на човека като цяло.

Екип изследователи под ръководството на Меган Тайчън от университета Дикин (Австралия) са изяснили, че съществува пряка връзка между заседналия начин на живот и риска от развиване на тревожна невроза. Учените са публикували резултатите от изследването в сп. BMC Public Health.

Тревожната невроза е психическо разстройство, симптоми за което се явяват постоянното чувства за тревога, потиснатост, разстройства на съня, а също и на сърдечносъдовата и храносмилателната система, главоболие, нарушено възприятие на околния свят и самовъзприятие.

Статистиката показва, че в последните десетилетия честотата на възникване на тревожни неврози постоянно расте: ежегодно от тях страдат около 27 милиона души.

Учените наблюдавали девет групи доброволци: две от тях се състояли от тийнейджъри, останалите седем – от зрели хора. Изследователите фиксирали времето, което доброволците прекарват седнали – пред монитора, пред телевизора, изпълнявайки домашни задачи или в офиса.

Резултатите показали, че времето, прекарано в седнало положение, пряко влияе на степента на тревожност на човека, а критичният праг, след който хората започват да изпитват негативни емоции, са два часа в седнало положение.

Авторите на изследването обясняват резултатите по следния начин: ако човек седи дълго време, то някои функции на организма, например обмяната на веществата, се нарушават. Това води до възникването на проблеми с емоционалното състояние, които по-късно могат да прераснат в психическо разстройство.

Водещи

Най-четени