Затвор за лекар - объркал инфаркт с гастрит 28.03 | 09:37

Д-р Марин Райчев е осъден заради проявена небрежност и немарливост

От Кремена Бедерева

Грешна диагноза донесе 4 години затвор за лекар от спешния център в Силистра. Д-р Марин Райчев е осъден заради проявена небрежност и немарливост, реши съдът в крайдунавския град.

На 7 май миналата година 43-годишният Димитър Александров от силистренското село Калипетрово се почувствал зле от болки в корема. Той потърсил помощ в спешния център в областния град. Дежурният д-р Райчев го приел, сложил диагноза гастрит и го изпратил да си купи лекарства.

Пациентът обаче се почувствал още по-зле и повторно се върнал в спешното, но бил препратен да търси помощ от джипито си. Отчаян, болният с последни сили се довлякъл до поликлиниката и издъхнал там в коридора пред очите на притеклия се на помощ д-р Тихомир Трифонов.

Лекарската експертиза и аутопсията установили, че болният бил жертва на инфаркт, което осъденият лекар не разпознал. Затова и не предприел мерки за овладяване критичното състояние на пациента.

Освен че ще лежи в затвора, докторът ще бъде лишен и от лекарски права, обясни съдията Денев за в-к "Стандарт".

Наказателното преследване, предизвикано от докторската грешка, е започнало по инициатива на окръжната прокуратура в Силистра, която се е самосезирала за случилото се. Обвинението искало да бъдат наказани двамата замесени доктори, но в хода на съдебното дирене станало ясно, че д-р Трифонов няма вина за трагичния инцидент и той бил оправдан.

Решението на съда е на първа инстанция и подлежи на обжалване.

Водещи

Най-четени