Затлъстяването е по-опасно от цигарите 09.07 | 16:05

Това е една от най-големите епидемии на нашето време

От Лазар Тодоров

Учени установиха, че прекомерното затлъстяване съкращава живота повече от пушенето. Най-мащабното изследване в областта стана ясно, че човек с нормален ръст, който тежи с 45 килограма повече от нормата, се смята за затлъстял. Такива хора умират средно от 6 до 14 години по-рано от връстниците си с нормални килограми, предаде Reuters.

За да бъде направен анализът за това, специалистите от американския Национален раков институт използвали данни от 20 изследвания, направени навсякъде по света. Лекарите успяха да обхванат почти 10 хил. души с крайно затлъстяване и около 304 хил. души с нормално тегло.

Резултатите показват, че общият риск от смърт по всяко време се увеличава непрекъснато с повишаването на индекса на телесната маса, главно заради сърдечносъдови заболявания, рак и диабет.

В световен мащаб над 30 % от хората страдат от затлъстяване, а само в САЩ процентите са 36. Учените смятат, че човек е затлъстял, ако има индекс на телесната маса над 30, а за прекомерно затлъстял, ако индексът му е над 40.

Най-четени