Затлъстяването не се дължи единствено на храната 22.03 | 14:30

Заседналия живот стимулира производството на мазнини

От Боян Кърпачев

Над 35 процента от възрастните хора и 17 на сто от децата се считат за затлъстели, според последното проучване, проведено от Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Затлъстяването се свързва със заболявания като диабет, сърдечно-съдови заболявания, инсулт и дори някои видове рак. Това поставя голяма тежест и върху системата за здравеопазване. Най-добрият начин за предпазване е комбинация от правилно хранене и упражнения.

"Храненето не е единственият фактор, който спомага затлъстяването", казват проф. Амит Гефен, д-р Натан Щакед и Наама Шохам от отдела по биомедицинско инженерство на Университета в Тел Авив. Механиката на "клетъчна експанзия" играе основна роля в производството на мазнини, според тях.

"Искахме да разберем защо заседналия начин на живот води до затлъстяване. Открихме, че мастните клетки, изложени на продължителен натиск, като например това, което се случва на задните части, когато хората са в седнало положение, ускорява развитието на липиди. Това са молекули, които пренасят мазнините в тялото", казва проф. Гефен.

"За разлика от мускулната и костната тъкан, които отслабват механически, когато бездействат, мастните депа в мастните клетки се увеличават до 50%, когато са подложени на продължително натоварване. Това е значително откритие".

Изследователите били в състояние да наблюдават материалния състав на мазнините клетки, докато се преобразуват, стават по-твърди и се разширяват. Тази твърдост променя околните клетки, като физически ги деформира.

"Това доказва, че човек надебелява не само заради храната, която яде. Трайното увеличаване на теглото води до натоварване в тъканите (особено на задните част), а това от своя страна увеличава мастните депа."

Екипът се надява, че констатациите могат да послужат като отправна точка за по-нататъшни изследвания на променящата се клетъчна среда. Така ще се открият и други причини, които водят до увеличаване на производството на мазнини.

Водещи

Най-четени