Затлъстяването причинява загуба на паметта 18.04 | 12:05

Учените открили, че намаляването на килограмите може да подобри паметта и концентрацията

От Кремена Бедерева

Още една добра причина да отслабнете – учените открили, че намаляването на килограмите може да подобри паметта и концентрацията, сочи ново проучване, цитирано от USA TODAY.

Учените отдавна са открили, че наднорменото тегло и затлъстяването причиняват на хората загуба на паметта и други когнитивни увреждания, но последното проучване е едно от първите, което показват, че значителна загуба на тегло подобрява мозъчната дейност.

Джон Gunstad, професор по психология в Държавния университет в Кент, както и екип от учени от няколко изследователски центрове анализират паметта на 150 души, със средно тегло около 130 кг. Многото от тях имали здравословни проблеми, като високо кръвно налягане, диабет тип 2 или сънна апнея.

От тази група, 109-ма имали стомашен байпас - манипулация, която създава по-малък стомах, като храната заобикаля част на тънките черва. Останалите 41 пациенти със затлъстяване не са имали такава операция.

След 12 седмици, всички пациенти се включили отново в същия набор от тестове за паметта.

Според тестовете, които учените дали на пациентите, е нормално хората да забравят имена или улици понякога, но не и когато това се случва с наскоро споменати имена или улици.

Учените смятат, че е нормално хората да забравят понякога защо са влезли в стаята и какво са говорили, преди да бъдат прекъснати.

Но ако имате проблем с организацията като цяло или си загубвате мисълта прекалено често, това определено означава, че имате проблем с паметта.

За загуба на паметта се смяна също и слагането на различни предмети на необичайни места, като например да си оставите часовника във фурната или захарницата, сравнение с обичайната за повечето хора разсеяност като да си загубите ключовете или портфейла.

След направените тестове, учените открили, че оперираните пациенти, които са загубили средно 50 кг, показали подобрение в няколко познавателни способности, включително в паметта и изпълнителните функциониране, което включва организационните умения.

Болезнено затлъстелите пациенти, чието тегло остава същото, показали лек спад в паметта.

Подобряването на паметта за оперираните пациенти вероятно не се дължи единствено на подобряването на кръвното налягане, тъй като само малък брой са имали такъв проблем и са имали хипертония.

Оказвало се, че има и друг физиологичен процес, който причинява тези подобрения в паметта, смятат учените.

"Ние знаем от известно време, че диетата и физическите упражнения могат да подобрят знанията, така че е възможно да има няколко фактора, които предизвикват тези промени."

Учените смятат, че това е логично заключението, тъй като, когато тялото е здраво, то и мозъкът също ще е по-здрав.

Майкъл Девлин, друг автор в изследването и професор по клинична психиатрия в Колумбийския университет заявява, че са необходими още изследвания, за да се види дали хора с наднормено тегло имат подобни подобрения.

Водещи

Най-четени