Захарта може и да е... полезна 25.08 | 10:20

Учени от университета в Сейнт Луис изясниха, че дизахаридът трехалоза оказва благотворно влияние върху черния дроб и повишава чувствителността към инсулина, като намалява риска от диабет, пише сайтът Медикъл експрес, цитиран от БТА.
Резултатите от експериментите с опитни мишки са показали, че добавянето на трехалоза в питейната вода активира у гризачите гена Aloxe3. Дизахаридът не позволява на глюкозата да попадне в черния дроб, което е еквивалент на гладуване. При този процес клетките започват да поглъщат глюкозата от кръвта, като понижават нейната концентрация. Това позволява на организма по-добре да използва инсулина, което на свой ред снижава инсулинорезистентността, отговорна за диабета тип-2.
Учените констатирали също, че трехалозата ускорява изгарянето на калориите, повишава телесната температура, забавя отлагането на мазнините в черния дроб и на холестерол в кръвта. Механизмът на действие на дизахарида е подобен на този на антидиабетичните препарати, повишаващи чувствителността към инсулина.
Водещи
-
Трета световна титла за България насред София
Магдалена Вълкова спечели нов златен медал
22.06 | 16:40
-
Еньовден наближава: Ето какви са поверията и традициите
Празникът на билките се пада на 24 юни
22.06 | 16:20
-
Колосалната авантюра на Тръмп го превърна от миротворец в подстрекател към война
Това посочва в свой анализ Financial Times
22.06 | 16:00
Най-четени
-
Черният леопард е забелязан преди месеци край Исперих, открити са следи
Изготвен е профил на евентуалния собственик на дивото животно
22.06 | 12:40
-
Оше издирват избягалия хищних в природния парк "Шуменско плато"
Фотокапани, термокамери, дронове и десетки специалисти на терен се опитват да заловят...
22.06 | 10:20
-
Атаката на САЩ срещу Иран подготвя пазара на петрол за бум
От обезумели пазари на опции, до покачващи се цени на товарите и дизела - цялата тази...
22.06 | 12:00
-
Тагарев: Конфликтът с Иран няма да приключи толкова бързо
Заплахата за създаване на ядрено оръжие може би ще остане, дори ако допуснем, че много...
22.06 | 11:00