Захарта убива 05.02 | 09:38

Прекалената й консумация води до риск от смърт от болести на сърцето

От Кремена Бедерева

Може ли прекомерното количество захар да бъде смъртоносно? Най-голямото по рода си американско проучване дава положителен отговор, поне що се касае до фатални сърдечносъдови проблеми, съобщават световните агенции, цитирани от БТА.

Повечето американци консумират твърде много захар, което ги излага на повишен риск от смърт от болести на сърцето.

Авторите на настоящото изследване от Центъра за контрол и превенция на заболяванията са анализирали проучвания от изминалите няколко десетилетия, посветени на хранителните навици в САЩ, и са установили, че населението на страната превишава препоръчителния лимит, поставен от Световната здравна организация (СЗО). Изследователите са открили също, че хората, превишаващи препоръчителното количество калории от добавена захар, са по-застрашени от смърт от болести на сърцето в сравнение с тези, които консумират по-малко добавена захар.

"Известно е, че сърдечносъдовите заболявания са водещата причина за смъртност в САЩ. Съществуват множество рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания, като много от тях са изменяеми", пишат авторите на проучването в изданието на Американската медицинска асоциация. Един от изменяемите фактори е количеството на консумираната добавена захар. За разлика от естествените захари в продукти като плодовете, добавената се внася в храните в процеса на преработка.

Изследователи и лекари я посочват като проблемен елемент в храненето на американците, но не са единодушни в препоръките за безопасното й количество. Институтът по медицина например препоръчва добавената захар да не надвишава 25 процента от дневния калориен прием. Препоръчителният лимит на Световната здравна организация е 10 процента.

Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания препоръчва жените да не приемат повече от 100 калории дневно, а мъжете - повече от 150 калории на ден от добавена захар. За целите на настоящото проучване авторите са анализирали данни от предишни изследвания за хранителните навици на американците, направени в периода между 1988 и 2010 г., и обхванали над 30 000 души. Изследователите са установили, че в посочения период американците са набавяли средно 16 процента от препоръчителния дневен калориен прием от добавена захар.

През периода между 2005 и 2010 г. около 71 процента от американците са набавяли средно 10 или повече процента от дневните калории от добавена захар. Около 10 на сто са набавяли минимум 25 процента калории от добавена захар. Най-масовите източници на добавена захар са плодовите и газираните напитки, зърнените и млечните десерти и бонбоните.

Авторите на проучването са установили, че в сравнение с хората, набавяли под 10 процента от дневните калории от добавена захар, рискът от смърт от сърдечносъдови заболявания за тези, приемали между 10 и 25 процента калории от добавена захар, е с 30 процента по-висок. Опасността е двойно по-голяма за хората, набавяли над 25 процента от дневните калории от добавена захар. Повишеният риск не може да бъде обяснен с различия във възрастта, пола, образованието, тютюнопушенето, физическата активност, лекарствата, кръвното налягане, теглото или други хранителни навици.

"Прекомерното количество захар не само предразполага към затлъстяване, но и към заболявания. Важно е читателите да разберат, че добавената захар, независимо от всички останали фактори, е причина за здравословни проблеми", пише в придружаващия публикацията коментар Лора Шмид от университета на Сан Франциско. Експертите напомнят, че една чаена лъжичка захар съдържа около 16 калории. Кутийка от 340 грама недиетична газирана напитка например съдържа девет чаени лъжички захар или около 140 калории.

Водещи

Най-четени