Заченатите в началото на годината деца по-често страдат от хранителни алергии 20.10 | 13:33

Родените през юни или юли са с най-добри шансове да се разминат с алергиите

От Нели Минчева

Децата, заченати в началото на годината, са по-предразположени към някои хранителни алергии, сочат резултатите от финландско изследване, цитирани от АФП.

Дете, чиито първи три месеца от развитието му в утробата на майката приключват през април или май, е с три пъти по-голяма вероятност да е алергично към млякото и яйцата в сравнение с децата, които достигат този стадий от развитието си през ноември или декември.

Изследването е извършено от екип под ръководството на д-р Кайса Пирхьонен от института за здравни науки към университета на Оулу. То обхванало близо 6000 деца, родени между 1 април 2001 г. и 31 март 2006 г. в югоизточната част на Финландия.

Общо 961 от тях минали тестове за хранителни алергии. Оказало се, че рискът от алергия към някои храни е 5-процентен за децата, родени през юни или юли, и 9-процентен за родените през октомври или ноември.

11 на сто от децата, които навлизат в 11-ата седмица от зачеването си през април или май, когато е и сезонът на полена, са предразположени към хранителни алергии, при едва 6 на сто от децата, които достигат този стадий от развитието си през декември или януари.

Водещи

Най-четени