Защо да пием кафе най-редовно? 04.07 | 14:20

Не е необходимо да прекалявате с него, но ползите са несъмнени

От iNews

Обичате ли кафе? А случва ли се да се замислите, преди да посегнете машинално към чашката, дали не прекалявате с него? Ако разберете, че кафето, освен невероятния си вкус и незабравим аромат, има и много полезни за организма свойства, то ще ви хареса още повече.

Някак си се случи така, че кафето отдавна е включено в редиците на продуктите, които не са много здравословни. Какво ли не се приписва на този благороден продукт! И проблеми с кръвното налягане, и лоши ефекти върху стомашно-чревния тракт, и дори създаване на благоприятни условия за рак.

Всъщност тази информация е погрешна. Проучване на Националния институт по рака, базирано на тринадесет години от изследвани 402 260 души, публикувано в New England Journal of Medicine, установява, че преданите пиячи на кафе имат 16% по-нисък риск от преждевременна смърт.

В подкрепа на тези констатации ето списък с десет свойства на кафето, които са полезни за вашето тяло. Само не забравяйте, че консумацията на който и да е продукт в прекомерни дози може да бъде опасна. И също така, че захарта и сметаната в кафето ви могат да отменят всички предимства на тази невероятна напитка.

1. Профилактика на холелитиаза

През 2002 г. изследователи от Харвард установиха, че жените, които пият най-малко четири чаши кафе на ден, имат 25% по-нисък риск от развитие на камъни в жлъчката. Предишни проучвания показват подобни резултати при мъжете.

2. Предотвратяване на депресия

Жените, които пият две до три чаши кафе дневно, са с 15% по-малко склонни да развият депресия. А сред тези, които пият четири или повече чаши, този процент се увеличава до 20, според доклад от 2011 г. на Archives of Internal Medicine.

3. Подобрена памет

Кафето може да помогне за подобряване както на краткосрочната, така и на дългосрочната памет. Проучване от 2005 г. на Радиологичното дружество на Северна Америка установи, че пиенето на две чаши кафе с кофеин подобрява краткосрочната памет и скоростта на реакцията. Въпреки че учените отдавна отбелязват, че кафето намалява риска от болестта на Алцхаймер, едва през 2011 г. изследователи от Университета на Южна Флорида обясниха връзката. Те препоръчват да се пият 4-5 чаши на ден, за да се повиши GCSF или факторът, стимулиращ колониите на гранулоцитите, който намалява при болестта на Алцхаймер и е причина за проблеми с паметта.

4. По-малък риск от диабет

Изследванията показват, че пиещите кафе са по-малко склонни да развият диабет тип 2, като вероятността намалява с до 50 процента или повече. Публикация от януари 2012 г. в Journal of Agricultural & Food Chemistry може да обясни защо. Ето така действат специфичните вещества, открити в кафето, блокирайки hIAPP, полипептид, който причинява разрушаване на протеиновите влакна.

5. Намалява вероятността от рак

Днес е ясно доказано, че пиенето на кафе намалява риска от рак на гърдата. Изследване на рака на гърдата от 2011 г. установи 20% намаление на тази форма на рак сред редовно пиещите кафе. Но това не се отнася само за жените. Приблизително същите резултати са получени при рак на простатата при мъжете.

6. Нормализиране на метаболизма

Кафето ще ви помогне да поддържате нормално тегло, а понякога дори да свалите излишните килограми. Кофеинът, съдържащ се в кафето, стимулира метаболизма, а хлорогеновата киселина може да намали усвояването на глюкозата.

7. Предотвратява болестта на Паркинсон

Списанието на Американската медицинска асоциация публикува изследване през 2000 г., което показва, че кофеинът намалява риска от болестта на Паркинсон. През 2010 г. учени потвърдиха този факт и установиха, че пиенето на две до три чаши кафе на ден може да намали шансовете за развитие на болестта с 25 процента.

8. Антиоксидантни свойства

Изследователят от Харвард Едуард Джованнучи отбелязва в проучването Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, че кафето има много антиоксиданти от повечето плодове и зеленчуци. През 2005 г. друго проучване установи, че кафето е най-важният източник на антиоксиданти в американската диета.

9. Повишена производителност

Всички знаем енергизиращия ефект на чаша силно кафе. Кофеинът предизвиква повишена енергия, издръжливост, фокус и краткосрочна отзивчивост, което може да бъде полезно при изпълнение на важна задача.

10. Профилактика на подагра

Проучване от 2007 г. установи, че редовната консумация на кафе значително намалява риска от подагра и други заболявания, свързани с високи нива на пикочна киселина. В същото време консумацията както на обикновено, така и на безкофеиново кафе има положителен ефект, пише Цвета Дилова в "Телеграф".

Водещи