Защо е полезно да се яде боб? 09.04 | 14:24
Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания

Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.
Авторите са установили, че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като "лош" холестерол с 5%.
Това на свой ред се изразява в понижение с между 5-6% на риска от сърдечносъдови заболявания.
Специалистите напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин.
Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост, допълва БТА.
Водещи
-
Макрон: Ако Путин не бъде спрян, ще се насочи към Молдова и може би Румъния
Евентуалното оттегляне на Съединените щати от Украйна не е в неин интерес, смята френският...
02.03 | 10:00
Най-четени
-
Прошка е: Вижте традициите и обичаите
Това е денят, в който молим близките и роднините си да ни простят неволните прегрешения и...
02.03 | 09:15
-
Облачно и дъждовно на Сирни заговезни
02.03 | 08:58