Защо е полезно да се яде боб? 09.04 | 14:24

Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания

От Кремена Бедерева

Една порция боб, грах, леща или нахут дневно понижава "лошия" холестерол и съответно намалява опасността от сърдечносъдови заболявания, пише в. Daily Express, позовавайки се на резултатите от канадско изследване.

Авторите са установили, че всекидневната консумация на варива понижава липопротеините с ниска плътност (LDL), известни като "лош" холестерол с 5%.

Това на свой ред се изразява в понижение с между 5-6% на риска от сърдечносъдови заболявания.

Специалистите напомнят, че бедните на мазнини и богати на протеини, витамини, минерали и фибри варива имат нисък гликемичен индекс, което означава, че се усвояват бавно, като освобождават енергията си по един постоянен начин.

Така бобовите растения дават по-продължително усещане за ситост, допълва БТА.

Водещи

Най-четени