Защо жените не трябва да пият добавки калций и витамин D 26.02 | 12:11

Специалистите препоръчват да си набавяме максимално количество от тях от храната, а за витамин D и с излагане на слънце

От Кремена Бедерева

Американски експерти препоръчват здравите възрастни жени да не пият профилактично хранителни добавки калций и витамин D, които са със сравнително ниски дози, съобщи AP.

И калцият, и витаминът D са много важни за здравината на костите.

Специалистите препоръчват да си набавяме максимално количество от тях от храната, а за витамин D и с излагане на слънце. Ако възрастен човек има дефицит на витамини или изтъняване на костите, лекарите обикновено предписват по-високи от нормалните дози, допълва БТА.

За здрави жени в менопауза пиенето на хранителни добавки - с около 400 международни единици витамин D и 1000 мг калций, не предотвратява счупванията, но може да увеличи опасността от камъни в бъбреците, обяви американската работна група за профилактика.

Дали такива дози предпазват костите, ако се пият преди менопаузата, не е ясно, нито дали са полезни за мъжете.

За добавките с по-високи дози, които стават все по-разпространени, също няма данни дали предотвратяват счупвания при здрави хора. Работната група препоръчва да бъдат направени изследвания по тези въпроси.

Тази препоръка не важи за хора, които са застрашени от по-слаби кости и които вече са имали счупвания, изтъкват експертите.

Такива хора обаче трябва да се посъветват с лекар. Калцият и витаминът D действат заедно и за здрави кости е важно количеството им през целия живот. Витаминът D се изследва и за евентуалния му противораков ефект.

Препоръчваните дневни количества от американските здравни власти са по 1000 мг за калция и 600 международни единици витамин D, при жените в менопауза стойностите са съответно 1300 мг и 800 международни единици.

Добре е те да се набавят от храната - от млечни продукти, някои риби като сьомга, обогатен портокалов сок, обогатени зърнени храни.

Водещи

Най-четени