Защо когато пием бира, ни се ходи често до тоалетната? 09.08 | 09:09

Отговорът е...

От Кремена Бедерева

Всеки, който е любител на бирата, знае много добре, че ако седнете да пиете бира, трябва наблизо до вас да има задължително WC. Но питали ли сте се защо, когато пиете биричка, трябва непрекъснато да посещавате "едното място"?

Ако - да, от div.bg дават отговорът.

Част от обяснението се крие във факта, че алкохолът потиска синтеза на аргинин вазопресин или т.нар. "антидиуретичен хормон" (АДХ) - този, който всъщност пречи да отделяме толкова много урина. АДХ се произвежда в хипоталамуса, след което се складира в хипофизната жлеза, от която впоследствие бива и отделен.

Задачата на АДХ е да задържа водата в тялото, като намалява загубите чрез намаляване на количеството урина, което отделяте. Въпросният хормон се свързва с едни определени рецептори в бъбреците и спомага реабсорбацията на вода в организма, намалява обема на урина, изпратена към пикочния мехур и стимулира отделянето на по-концентрирана урина.

Алкохолът обаче вкарва пръчка в спиците на цялата тази система и блокира определени канали, по които се секретира АДХ. Без този хормон, бъбреците не се "сещат", че трябва да реабсорбират водата и излишната бива изхвърлена в урината.

Без АДХ организмът ви произвежда повече разредена с вода урина, която пълни пикочния мехур по-бързо и, съответно, ви се налага да посещавате по-често тоалетната.

Водещи

Най-четени