Защо лекарствата в аптеките може да изчезнат? 03.06 | 17:12

Допълнително поевтиняване на лекарствата може да стане чрез цялостна реформа

От Елица Елефтерова

Ако се свалят административно цените на лекарствата, това ще доведе до масова липса на медикаменти в аптеките. За това предупредиха от Асоциацията на търговците на едро с лекарства.

Ангажиментът на новия здравен министър за допълнително поевтиняване на лекарствата може да се реализира само чрез цялостна промяна в системата, защото допълнителен натиск върху производителите и търговците ще рефлектира върху пациентите.

България е страната, в която производителите поддържат най-ниски цени на медикаментите, а търговците на практика печелят от други дейности, а не от лекарства, заяви председателят на българската Асоциация на търговците на едро с лекарства Димитър Димитров пред БНР.

Според него с тази надценка, която в момента е законово установена, ако се говори за бизнес, в най-добрия случай аптеките се радват на нулев резултат.

Димитров твърди, че ако механизмът е насочен само върху надценките на търговците, това не е възможно. Според търговците на едро резервът в цените на лекарствата се крие в намаляването на ДДС, който е най-високият в Европейския съюз.

Приветстваме усилията на държавата да оптимизира разходите в здравеопазването, но това няма как да се случи без реформи в системата, заяви Димитър Димитров.

Как една политическа партия или всяко правителство, което идва на власт, си дава сметка, че е много по-трудно да се занимава с цялостно преструктуриране на сегмента, защото това ще влияе на рейтинга им. Затова по-лесно им е да се занимават с лекарствата. За последните години, освен че говорим за преструктуриране на болничния пазар например, нищо не се е случило досега, коментира Димитров.

Търговците на едро предупредиха, че усилването на натиска върху производители - търговци ще ускори и без това започналия вече процес на изтегляне на лекарства от българския пазар.

От Асоциацията очакват в най-скоро време да се срещнат с новия министър на здравеопазването, за да разберат какви са намеренията за промени в лекарствения пазар.

Водещи

Най-четени