Защо мъжете мразят да ходят на лекар? 11.06 | 10:44

Истината е, че мъжете не са готови за промяна в начина на живот

От Елена Кирилова

Ново изследване сочи, че жените са три пъти по-склонни да ходят редовно на лекар, отколкото мъжете, съобщава medicalxpress.com.

Въпреки че мъжете като цяло умират по-млади от жените и смъртността, причинена от сърдечни заболявания, инсулт, рак и СПИН е доста по-висока при тях, отиването на преглед се оказва твърде трудна задача за мъжете.

Въпросът е защо те толкова мразят да ходят на лекар?

Според д-р Тимъти Вавра, професор по вътрешна медицина в Loyola University Health System мъжете не са готови за промяна в начина на живот. Ето защо смятат, че слушането на лекаря е чиста загуба на време.

Най-лошото обаче е, ако им бъде казано да променят начина, по който се хранят, да им бъде препоръчано да започнат да спортуват и да спрат цигарите.

Д-р Вавра твърди, че колкото по-дълго човек отлага посещенията при лекаря, толкова по-вероятно е на по-късен етап да му се наложи да го посещава редовно.

"Превенцията не е 100-процентова, но ние можем да видим проблеми, които да държим под око като предупредителни знаци", коментира Вавра.

"Имам много пациенти, които, ако се бяха подлагали на по-чести прегледи, биха могли да направят малки промени, които на по-късен етап биха предотвратили медицинските кризи, довели до пълна промяна на начина им на живот".

Лекарите съветват мъжете да започнат да се грижат за здравето си, още докато са млади и здрави, така че да може да се следи нивото на кръвното им налягане. Това може да помогне при установяването кога нещата, свързани със здравето, поемат в грешна посока. Прегледите се оказват не просто добра инвестиция за здравето, но и за личните финанси.

Лекарите препоръчват няколко неща, които всеки мъж трябва да проверява:

Високо кръвно налягане

От 18-годишна възраст всеки трябва да проверява поне веднъж годишното нивото на кръвното си налягане.

Диабет

Мъжете с рискови фактори като роднини с диабет, наднормено тегло или със симптоми на диабет, трябва да се подлагат по-често на изследвания на кръвта.

Холестерол

Представителите на мъжкия пол на възраст между 20 и 35 години, при които съществува риск от инфаркт или диабет, трябва да се изследват. Те трябва да се проверяват веднъж на всеки пет години, но ако нивата на холестерол са високи, се налагат по-чести изследвания.

Рак на дебелото черво

Изследванията за това заболяване трябва да започнат, когато мъжът навърши 50 г. Най-важното тук е редовно да се прави колоноскопия.

Рак на простатата

Мъжете на възраст 50 и повече години следва да се подлагат на годишни прегледи, за да могат да предотвратят лошите последици от коварната болест.

Водещи

Най-четени