Защо не трябва да прекаляваме с кафето и хляба 21.07 | 11:40

Опасни за здравето се оказват и ястията с ориз, но защо?

От Кремена Бедерева

Националният институт по храненето на Дания установи, че обикновените продукти, които присъстват в менюто ни, са източник на опасни съединения.

Учените са измерили съдържанието на редица вещества в хранителните продукти в периода 2004-2011  година, съобщи Newsru. 

Оказало се, че в сравнение с 2003 година е намаляло количеството на попадналите в организма вещества като неорганичен арсен, акриламид, олово и кадмий, както и на полихлорирани бифенили и диоксини. Въпреки това съдържанието им в храните все още е много високо и е над нормата. 

А поглъщането на акриламид дори в умерена концентрация е опасно за здравето. Възможно е да се развие рак.

Съединението се образува, когато се вари или пече продукт, който е богат на въглехидрати. Главното изискване е температурата на обработката да не е висока.

Средностатистическият датчанин на ден поглъща по 16 микрограма акриламид. Но и това количество е опасно. 

Специалистите съветват при термична обработка температурата да не надхвърля 175 градуса. Те информират още, че 36% от опасното съединение акриламид идват от картофите, 30% - от кафето, 13% - от хляба (данните са за възрастни хора), уточнява БТА.

При децата 43% са от картофите, 20% от чипса и шоколада, 16% от хляба. От гледна точка на здравето са опасни също и някои ястия с ориз. При продължителната му консумация може да се развие рак, тъй като съдържа и неорганичен арсен.

Най-четени