Защо не трябва да стоим зад бюрото повече от 2 ч. 26.08 | 11:37

Продължителното седене на бюро води до повишен риск за диабет

От Лазар Тодоров

Седенето на бюро над два часа без прекъсване застрашава здравето на служителите във фирми. Това сочи проучване на австралийски здравен експерт, който иска промяна в работните условия чрез закон.

Според експерта не е здравословно заседяването на тялото повече от два часа и това трябва да се забрани със закон, съобщава информационният сайт News.com.au.

Професор Джонатан Шоу прави усърдно 12-годишно изследване на 11 000 австралийци, което показва, че всекидневно 269 възрастни развиват захарна болест. Според него това е сериозен проблем, който трябва да се реши чрез налагане на сериозни законови мерки.

Експертът е установява, че младите хора между 25 и 34 години са най-застрашени, тъй като наддават най-много на тегло в сравнение с всички останали възрастови групи.

Според проучването хората много често надценяват физическата си активност и подценяват времето, прекарано в седнало положение.

Професор Джонатан Шоу е наясно, че предложението му за закон, забраняващ на трудещите се да седят на бюро над два часа без прекъсване няма да допадне на работодателите, допълва БТА. Според него обаче те трябва да го възприемат от положителна страна като дългосрочна инвестиция в служителите, която би имала потенциала да им се възвърне.

Водещи

Най-четени