Защо се чувстваме още по-гладни, когато сме на диета? 04.08 | 08:34

Спазващите диета принуждавали мозъчните си клетки да се самоизяждат

От Кремена Бедерева

Хората, които правят диети и се борят с килограмите, принуждават мозъчните си клетки да се самоизяждат заради липсата на храна, което прави чувството за глад още по-силно. Според учените, именно заради това, когато сме на диета, имаме усещането, че можем да изядем дори и себе си.

Подобно на други части на тялото, мозъчните клетки започват да се изяждат като последен източник на енергия, за да се предотврати глада, са открили още учените, направили изследването, цитирани от в. Daily Mail.

Тялото реагира с производството на мастни киселини, които изпращат сигнал до мозъка и увеличават усещането за глад. По този начин липсата на храна води до автофагия в мозъчните клетки, които са от ключово значение за контрола на апетита.  

Точно това предизвиква отделянето на мазнини, което от своя страна води до по-високи нива на мощен химикал в мозъка, който стимулира апетита.

Изследователи от Колежа по медицина "Алберт Айнщайн" в Университета в Ню Йорк смятат, че резултатите могат да доведат до ново научно доказано лечение в борбата с килограмите.

След тестове върху мишки, учените установили, че за да спрат мозъчните клетки да се изяждат сами (или именно автофагията), трябва да попречат на нивата на хормона на глада, в резултат на нарастващата настървеност към храната.

Д-р Сингх, който е ръководител на изследването, казва: "Съществува път, по който всяка клетка преобръща компонентите в наша полза, като се изисква да се регулира апетита."

"Лечението на изяждането на клетките може да ни направи по-малко гладни и да изгаряме повече мазнини - добър начин за поддържане на енергийния баланст", смята специалистът.

Водещи

Най-четени