Защо сме смачкани през пролетта? 26.02 | 15:15

Различните теории по въпроса

От iNews.bg

Пролетната умора е факт, въпреки че никой не я е виждал, нито пък я е дарил с научно определение. Тя идва със затоплянето на времето, чуруликането на птичките и жуженето на пчеличките.

Появи ли се обаче, на човек далеч не му е толкова розово и щастливо. Вместо радост, той чувства умора, раздразнителност, замаяност, често и главоболие и липса на мотивация.

Колкото и подходящи за измислянето на оправдания да се струват тези симптоми на работодателите, те са факт. Едно от възможните обяснения за появата на т.нар. пролетна умора се свързва с преминаването към лятното часово време през последната неделя от март и пренастройването на биологичния часовник към новия режим. Други обяснения пък се свързват с хормоналния баланс в организма, който през пролетта се променя.

Има и трето обяснение, което можете да откриете при колегите от Kulinar.bg. Именно там ви очакват любопитните факти за пролетната умора, като произход на думата и различни научни теории.

 

Всъщност очаквайте още информация по темата за пролетта и умората – под формата на поредицата "Напролет с полет", която ще излиза в Kulinar.bg.

Водещи