Защо трябва да оставите брадата ви да расте свободно? 17.04 | 14:23

Мъжете, които оставят недокоснато лицевото си окосмяване, са все по-привлекателни

От Лазар Тодоров

Честата смяна на брадата привлича женския пол все повече. Още от каменната ера мъжете са носели бради. Ако преди години да носиш брада е било целесъобразно, то днес е само прищявка на модата. Това сочи изследване проведено от Експерти по еволюционна биология от университета в Нов Южен Уелс, Австралия предаде BBC.

Както всичко свързано с еволюцията носенето на брада е свързано с желанието да се привлекат дамите. Според учените от престижния университет, нежният пол е по-привлечен от нехарактерни черти.

Принципът е следният, колкото по-рядко са срещани брадите, толкова по-привлекателни са те за дамите. И обратното, когато те станат доста често явление, модата се сменя и те се превръщат в демоде сред нежната аудитория.

"Големите гъсти бради се завръщат, сякаш за да отмъстят, че дълго време са били пренебрегвани", заяви съавторът на изследването проф. Роб Брукс.

Той споделя още, че става въпрос за феномен, известен като негативни честотно зависими предпочитания. Някои мъже вероятно копират външния вид на Джордж Клуни и Хоакин Финикс и започват да носят бради като техните. Когато обаче примерът им е последван от много други мъже, носенето на брада вече няма същото значение от гледна точка на противоположния пол и може да се каже, че е достигнало своя "пик".

Резултатите от изследването навеждат на мисълта, че може би сме близо до т.нар. пик на брадите, а това означава, че скоро ще настъпи модата на гладко избръснатите лица. Еволюцията не е свързана единствено с оцеляването, а и със секса и намирането на сексуален партньор.

Водещи

Най-четени