Здравна реформа! Режат от безплатно лечение тежко болните от хепатит С 11.01 | 17:00

По „икономическа целесъобразност“ НЗОК ще отказва скъпа животоспасяваща терапия на пациентите „без перспективи“

От iNews.bg

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) въвежда ограничение на достъпа до модерната и скъпа безинтерферонова терапия за болни от хепатит C, която за пръв път дава шанс за излекуване на тези пациенти. Касата няма да заплаща лечението за определени хора, ако прецени, че те няма да живеят дълго, ако например имат съпътстващи заболявания или злоупотребяват с алкохол, който допълнително уврежда черния им дроб.

Това е разписано в нови правила за лечение на хроничен вирусен хепатит С, приети от Надзорния съвет на НЗОК, съобщи Дарик. Критериите за икономическа целесъобразност трябва да влязат в сила от 16 януари.

Пациентски организации и специалисти протестират срещу решението ан НЗОК и предупреждават, че това ще обрече на смърт много хора, които имат шансове за излекуване.

 

"Първата точка от изключващите критерии е "пациенти, при които се очаква ниска продължителност на живота поради несвързани с черния дроб съпътстващи заболявания, която не може да бъде подобрена с безинтерверноново лечение". Т.е. всички, които имат други заболявания, освен заболявания на черния дроб, няма да бъдат лекувани – Надзорният съвет на касата може веднага да ги изхвърли от списъка за лечение, а това само по себе си е риск за живота, престъпление и нарушение на Конституцията", заяви Иван Димитров, председател на Федерация "Български пациентски форум", цитиран от бТВ.

Според него най-страшното е, че не лекари, а икономисти ще решават кой да се лекува и това предвещава ужасяващ геноцид. "Това е безумие. Някой чиновник ще прецени, че продължителността на живота ти ще е малка и не е рентабилно да бъдеш лекуван, защото скоро ще умреш. Кой от тези чиновници преценява кой кога ще умре?", възмущава се Димитров.

От касата обясняват, че става въпрос за скъпоструващо лечение, което трябва да се предписва на хора, на които наистина ще помогне. "Новите правила не целят да правят рестрикции по отношение на пациентите, но е по-добре да се лекуват хора, които са перспективни. Когато лекарите кажат, че дадено лечение не е целесъобразно, касата няма как да го плати", уточняват от НЗОК.

От пациентската организация обаче се опасяват, че касата няма всеки път да се съобразява с лекарското мнение, дори и когато е предписана терапията и с лека ръка ще решава кой да живее и кой не. "В новите правила е заложено, че дори лекар да е предписал терапията, касата по икономически причини може да не я разреши", каза още Димитров.

"Притеснявам се, че пациентите наистина са обречени. Ако пациент има бъбречна недостатъчност и хепатит C - и двете заболявания намаляват преживяемостта му и той попада в първия изключващ критерий. В същото време европейските правила за правилно лечение на хепатит C определят няколко приоритетни групи, сред които са именно пациентите с бъбречна недостатъчност и хепатит C", коментира проф. Емил Паскалев, началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на "Александровска" болница.

Специалистът недоумява и защо в новите правила е записана задължителна първи порядък терапия, която трае 12–16 седмици, при положение, че има други, които водят до 100% излекуване за 8 седмици.

"Една терапия, дори да е по-скъпа, ако е по-кратка, в крайна сметка излиза по-евтино", коментира проф. Паскалев и добавя, че не одобрява аргумента за икономическа целесъобразност на НЗОК.  

Водещи

Най-четени