Здравната каса иска още 117 млн. лв. финансиране 04.09 | 12:23

Това е минималната сума, от която касата се нуждае, извън вече отпуснатите 225 млн. лв.

От Цанка Донкова

Здравната каса иска още117 млн.лв. допълнително финансиране до края на годината. Това заяви зам.-финансовият министър и председател на надзора на касата Кирил Ананиев по време на заседание на Тристранния съвет за сътрудничество, съобщава bTV.

НЗОК е представила е представила отчети и според тях най-малко тези пари са нужни на касата. Тези средства са извън вече отпуснатите допълнително 225 млн. лв. Още преди актуализацията, която гласува 42-ро НС, касата настояваше за 330 млн. лв, за да гарантира болничната помощ и лекарствата до края на годината.

Предстои в понеделник надзорът на НЗОК да направи пълен анализ на разходите в системата в последните години, тъй като разходите нараснали с над 60%. Едва след това ще стане ясно дали ще се заложат допълнителни пари за здраве и в какъв размер.

Служебният кабинет отново припомни, че има сериозно изоставане на приходите спрямо разходите с близо милиард лева. Ситуацията се влошава допълнително от орязването на парите за министерствата, за да се отпуснат допълнителните средства за здраве.

Зам.-финансовият министър Кирил Ананиев обясни, че бюджетите им за 2014 г. са орязани с общо 22%. Така част от министерствата можело да останат без пари за заплати през декември. Затова кабинетът подготвя актуализация на бюджета, която да представи на следващия парламент още през октомври.

Водещи

Най-четени