Здравната каса ни иска вноските за 5 години назад 14.07 | 13:32

Новите правила не касаят осигуряваните от некоректен работодател

От Кристиан Костурков

Близо два пъти се увеличава срокът, за който хората с прекъснати здравноосигурителни права, ще трябва да се издължат. Това става с последната промяна в Закона за здравното осигуряване. Новите правила влизат в сила от Нова година. Така от 1 януари 2016 г. прекъснатите си права гражданите ще възстановяват при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 5 г. В момента условието за възстановяване на правата е лицето да се издължи за 3 години назад.

Така например ако човек, който сам се осигурява за здраве, но е с прекъснати здравноосигурителни права, т.е. не е заплатил повече от три дължими месечни за период от 36 месеца назад и пожелае през август 2015 г. да ги възстанови, трябва да плати всички дължими суми за периода от 01 юли 2012 г.до 30 юни 2015 г., обясняват от НАП. В случай, че същият човек пожелае да възстанови здравноосигурителните си права през февруари 2016 г., ще трябва да плати вноските за периода от 01 януари 2011 г. до 31 декември 2015 г. Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права, припомнят от приходната агенция.

От ведомството казват още, че няма промяна в условията, при които се прекъсват здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка. Това става, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за 3 години. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ този, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Водещи

Най-четени