Здравната каса ще плаща за "Да Винчи" 22.01 | 18:12

От тази година се поема издръжката на робота, който отстранява тумори на шийката на матката

От Кремена Бедерева

Здравната каса ще плаща от тази година клинична пътека за роботизирана хирургия в гинекологията, която се развива у нас единствено в университетската болница "Д-р Георги Странски" в Плевен.

Това съобщи директорът на регионалната здравноосигурителна каса (РЗОК) Мартин Митев, цитиран от БТА. Той припомни, че до миналата година издръжката на дейността с американския робот "Да Винчи", въведена в България от екипа на проф. Григор Горчев, който отстранява тумори на шийката на матката, е била осигурена по международни проекти.

От миналата година, с подкрепата на премиера, дейността е била включена за финансово обезпечаване с лимит от 100 операции годишно към Министерството на здравеопазването. Плащани са по 9700 за операция. От тази година дейността изцяло е поета от НЗОК - с 8000 лева за операция, също за 100 случая годишно.

Парите от здравната каса покриват консумативите и поддръжката на робота, без труда на екипа, уточни Митев. Извън лимита болницата ще може да приема пациенти от страната и чужбина за операции срещу заплащане, уточни той.

В същото лечебно заведение набира опит втори хирургичен екип, който единствен в страната извършва урологични операции на тумори на простатата с робота "Да Винчи". За съжаление, дейността му не е поета от касата, затова пациентите се налага да си плащат, допълни Митев.

По думите му урологичният екип се очаква още през следващите месеци да започне да премахва с робота и тумори на бъбреците. Надявам се, че през следващата седмица Здравната каса ще разкрие нова клинична пътека и за урологичните операции с робот, които също са авангардна медицинска технология у нас, приложена единствено в Плевен, прогнозира Митев.

Водещи