Здравната каса ще си поиска още 103 млн. лв. отгоре 24.09 | 12:23

Няма да има мораториум за нови медикаменти в позитивния лекарствен списък

От iNews.bg

Националната здравноосигурителна каса ще поиска нови 103 милиона лв. Това стана ясно от думите на подуправителя на НЗОК Динчо Генев. Той обясни пред БНР, че в дневния ред на заседанието на здравния фонд е включена точка за искане на нова актуализация на бюджета на касата с около 103 млн. лв.

В края на мандата си предишното Народно събрания гласува ремонт на бюджета на НЗОК, като тогава към фонда беше извършен трансфер от 225 млн. лв.

Въпреки актуализацията парите в касата отново са на привършване, като се смята, че основен виновник за това са болниците. 

Генев отрече също така, че се предвижда забрана за включването на нови медикаменти в позитивния лекарствен списък. 

Зам.-шефът на касата каза, че на заседание ще се обсъдят начините за съкращаване на разходите на фонда. Сред мерките за орязването на харчовете е именно "замразяването" на лекарствения списък. Генев каза обаче, че това предложение няма да бъде обсъдено, тъй като за целта е нужно да има действащ парламент, тъй като касае промени в нормативната база.

Генев каза, че е направен анализ как се отразява финансово въвеждането на нови медицински изделия. Според него разходите на касата са се увеличили с 580 милиона лева, а предприетите мерки за рестрикции са довели до икономии от 16 милиона лева. 

Водещи

Най-четени