Здравната комисия в парламента одобри новия бюджет на касата 12.11 | 18:09

Съюзите на лекарите и стоматолозите с много възражения към проекта на Москов

От Ростислава Иванова

Парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри на първо четене проектозакона за бюджет на Националната здравно-осигурителна каса за 2016 г. Той бе приет с 12 гласа "за", 5 "против" и 1 "въздържал се".

Общо заложените приходи в касата за следващата година са 3,204 млрд. лв. - със 129 млн. лв. (4.5%) повече в сравнение с 2015 г. Предвиден е и финансов резерв в размер на 316 млн. лв.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов посочи, че към март се очаква да са готови две електронни платформи, които ще пестят пари на касата. Става въпрос за електронната търговия с лекарства, чийто тестов вариант вече е наличен и персоналният идентификатор (пръстов отпечатък) на пациентите в болници и аптеки.

"Тази година здравната каса е платила 700 000 лв. за лекарства, каквито въобще не се внасят в България и вече е предявила искове да си получи парите от фармацефтичните компании. Наличието на електронен регистър би предотвратило това", категоричен бе Москов.

Министърът увери, че правителството и ръководството на НЗОК правят всичко възможно харченето на парите за здраве да стане по-прозрачно. Със заложените мерки в проектобюджета за 2016 г. пък се цели дефицитът в касата да бъде сведен до 35-37 млн. лв. Тази година дефицитът й ще е около 40 млн. лв., каза Москов. Тази сума обаче нямало "по никакъв начин да се отрази върху чистите 129 млн. лв,. които са заложени в приходната част на бюджета на касата.

"Предлагат се промени, които са главно ориентирани към засилване и установяване на ясни, добре действащи и с възможност за реализация механизми на контрол, които до този момент бюджетът не предвиждаше. вВъв връзка с притесненията, които вероятно ще бъдат изразени тук от съсловните организации - ние имаме пълното общо мнение, че финансовата макрорамка на бюджета е добра и гарантира развитието на бюджетната система”, подчерта Москов. И увери, че министерството е в постоянен диалог с професионалните организации.

 

Според Българския лекарски съюз обаче с предлагания бюджет няма да бъде постигната целта да се намали натиска върху болниците, като се засили ефективността на доболничното лечение. "Не виждаме финансова подкрепа на тези реформи в бюджета", заяви д-р Сашо Ганов от съюза.

Представители на Българския зъболекарски съюз също се обявиха против текстове в проектозакона, които според тях отново ограничават безплатните стоматологични услуги, платени от касата, вместо да ги разширяват. Освен това се ликвидира договорното начало със съсловните организации, смятат от съюза.

 

Водещи

Най-четени