Здравната комисия отхвърли легализирането на евтаназията 07.07 | 17:34

Против проекта на Любен Корнезов гласуваха 12 депутати

От Петя Михайлова

Парламентарната комисия по здравеопазването отхвърли на първо четене законопроекта, легализиращ евтаназията, съобщи БТА.

Против проекта на Любен Корнезов /Коалиция за България/ гласуваха 12 депутати, а един беше "въздържал се".

Законопроектът на Корнезов дефинира евтаназията като "удовлетворяване на молбата на неизлечимо болния или неговите близки за ускоряване на неговата смърт по безболезнен начин, включително и чрез прекратяването на изкуствените системи за поддържане на живота".

Молбата "на страдащия, неизлечимо болен пълнолетен гражданин" трябва да е писмена с нотариално заверен подпис. Ако болният не може да изрази своята воля, искането за евтаназия се прави с единодушното одобрение на неговия съпруг, пълнолетни деца и родителите на болния.

Искането за евтаназия се разглежда от специална петчленна комисия, назначена от министъра на здравеопазването и министъра на правосъдието, която допуска евтаназията само при единодушно съгласие. Решенията на комисията могат да се обжалват пред ВКС (петчленен състав), включително и от прокурора, който задължително участва в процеса.

"Това е един тежък закон, който не поставя политически, а морални проблеми", каза Любен Корнезов на заседанието на комисията.

Той заяви, че всеки има правото да умре достойно. По мнението на Корнезов, евтаназията е най-висшата форма на хуманизъм, когато човек страда.

Водещи

Най-четени