Здравната реформа изкарва личните лекари на протест днес 28.03 | 08:26

Джипитата настояват да остане в сила действащият рамков договор

От iNews.bg

Личните лекари в започват ефективен протест. Днес ще останат затворени кабинетите в Кюстендил, Велико Търново, Разград и Ямбол. Всеки следващ ден към тях ще се присъединяват още области. Лекарите са недоволни от здравната реформа, Националния рамков договор с Касата и Националната здравна карта.

Ще има кабинети, които да поемат пациенти с остро възникнали заболявания. Информация за това къде се намират те ще има на вратите на всички стачкуващи, информира БНТ. Лекарите настояват да не влиза в сила проектът за решение на Здравната каса за "служебен" Национален рамков договор, а да остане в сила действащият в момента.

От сдружението на Джипитата изчисляват, че увеличението на направленията е минимално, а от отпуснатите 2 млн. лв. за общопрактикуващите лекари се падат по 33 лв. на лекар. Българският лекарски съюз ще обжалва в съда проекта за решение на НЗОК, с който ще се допълни сегашният национален рамков договор.

От обявения протест се разграничиха медиците от спешната помощ. Те очакват напрежение в работата си, заради увеличения поток пациенти, които ще се насочат към тях. Премиерът определи протеста като неоснователен.

Водещи

Най-четени