Здравни съвети в интернет? Да, но внимавайте! 04.01 | 14:03

Не е лошо да четем здравна информация, но това не отменя посещението при лекар

От Нели Минчева

Все повече хора търсят здравна информация онлайн. Това важи в особено голяма степен точно в този период от годината, когато е времето на новогодишните обещания за по-добри грижи за здравето, свалянето на килограми, отказването от цигари и т.н.

Малко обаче са тези, които проверяват внимателно откъде идва информацията, на която се доверяват, показва международно проучване, цитирано от Ройтерс.

Според доклад на изследователи от Лондонското икономическо училище (LSE), поръчан от частна фирма от сектора на здравеопазването, с навлизането на смартфоните и таблетите търсенето на здравна информация онлайн допълнително се е увеличило.

В проучването са участвали повече от 12 хил. души от Австралия, Бразилия, Великобритания, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Мексико, Русия, Испания и САЩ. Общо 81% от запитаните с достъп до интернет са казали, че търсят в мрежата съвети за здравето си, за лекарства или за медицинското си състояние.

Най-активни в тази насока са руснаците, следват ги китайците, индийците, мексиканците и бразилците. Най-скептично са настроени французите.

Интернет се ползва още за търсене на информация за ефектите от определени лекарства, както и за споделяне на опит с други потребители от дадено лечение.

"Новите технологии помагат на все повече хора по света да разберат допълнително за своето здраве и да взимат по-информирани решение. Все пак хората трябва да се уверят, че информацията, която откриват, ще допринесе за тяхното подобрение, а няма да влоши състоянието им", коментира Дейвид МакДейд от LSE.

Най-рядко достоверността на информацията се проверява във Великобритания, въпреки че там много голяма част от потребителите се доверяват на онлайн съвети за лекарства или за самодиагностициране.

"Уповаването на невярна информация може лесно да подтикне хората да поемат рискове с неправилни тестове и лечения, да доведе до загуба на пари и до излишни притеснения", подчертава Анабел Бентли от компанията, поръчала изследването.

"Едновременно с това, докато проверяват в интернет, те може да изпуснат сериозни симптоми (на свое евентуално заболяване), на които лекар би им обърнал внимание", допълва тя.

Водещи

Най-четени