Здравният министър бил за по-висока здравна вноска 13.07 | 15:25

Покачването обаче не било възможно

От Христина Рафаилова

Здравният министър Таня Андреева призна, че иска увеличение  на здравната вноска. Покачването обаче нямало как да стане, тъй като хората не могат да си позволят. Това заяви Андреева, цитирана от dariknews.bg.

По думите й, ако осигуровката скочи до 9%, ще могат да бъдат отделени средства за дентална медицина, като пакетите за децата щели да станат безплатни.

Министърът каза още, че осигуряването на лекарствата за онкоболните ще остане отговорност на здравната каса. Мотивът за това бил, че сегашната процедура за закупуването им осигурява по-бърз достъп на пациентите до медикаментите. Цените обаче били по-високи, но по-важни били хората.

 Андреева посочи, че има вариант да бъде променена методиката за на ценообразуване на тези лекарства и част от тях да струват толкова, колкото по времето, когато са били грижа на министерството. Според анализи на самата каса 60% от парите отивали за 10% от лекарствата.

"В тези 10% има пет медикамента, които са единствени и уникални на пазара, те нямат аналози. В този смисъл е ясно, че те ще трябва да бъдат заплащани. Тук обаче е моментът на контрола - дали всички пациенти, за които се изписват тези медикаменти, имат нужда точно от тях”, коментира тя.

Министърът за пореден път се обяви "за” забраната за пушене.  Андреева каза, че е била разбрана погрешно и никога не е подкрепяла промяната в закона.  Тя дори се зарече, че ще предложи по-високи глоби за нарушения на забраната. 

Водещи

Най-четени