Здравният министър: категорично против отмяната за пушене 10.10 | 10:05

Има много по-важни неща в МЗ, посочи д-р Андреева

От Цанка Донкова

Категорично против отмяната на забраната за пушене на закрито е позицията на здравния министър д-р Таня Андреева.

Тя посочи, че има мотиви преди всичко като лекар, след това като министър на здравеопазването, и че ще ги отстоява.

"Отдавна съм казала своето мнение, не знам кой и защо повдига отново темата за пушенето. Не мога да изтъкна нито един аргумент за пушене в закрити пространства", категорична бе д-р Андреева в ефира на Нова телевизия.

Здравният министър изтъкна, че се надява при поставяне на въпроса в парламента да не се стигне до отмяна или либерализиране на режима.

"Надявам се да е шум за нищо", заяви д-р Андреева. "Има много по-важни неща в Министерството на здравеопазването", допълни тя.

Дебатът за пушенето в кръчмите отново се върна на дневен ред. Причината е, че в плана за работа на парламентарната здравна комисия до края на годината влизат проектите за промени в Закона за здравето.

По въпроса мнозинството от депутатите от ДПС заявиха, че няма да подкрепят отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на закрито. От парламентарната група на ГЕРБ заявиха, че ще гласуват категорично против, а депутатите от "Атака" и Коалиция за България ще подкрепят предложението.

В проекта за промяна на закона се планира и да отпадне пълната забрана за тютюнев дим и на летищата, като пушенето ще бъде разрешено в специални помещения. Както и на футболните стадиони. Такава практика съществуваше и преди да бъде въведена тоталната забрана.

Водещи

Най-четени