Здравният министър на среща с виден германски кардиохирург 14.09 | 07:55

Световноизвестният специалист е за пореден път у нас за провеждане на консултации и операции на деца със сърдечни проблеми

От Кремена Бедерева

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще посети Националната кардиологична болница в София - ул. "Коньовица” 65. Тя ще се срещне с гостуващия у нас германски медик проф. Герардус Бенинк – изтъкнат кардиохирург, директор на Детската кардиохирургия в гр. Кьолн. Това съобщават от пресцентъра на здравното министерство.

Световноизвестният специалист е за пореден път у нас за провеждане на консултации и операции на деца със сърдечни проблеми. По време на сегашното си гостуване той ще извърши консултации на четири български деца, а съвместно с екипите на болницата ще извърши оперативно лечение на други четири деца в Клиниката по детски болести и детска кардиохирургия към Национална кардиологична болница.

Посещението му е организирано от Фонда за лечение на деца и е от голяма ползва за натрупване на опит у нашите кардиохирурзи в лечението на някои рядко срещани сърдечни малформации. Привличането на утвърдени светила в медицина за извършване на лечение в България е политика на Министерство на здравеопазването.

От една това подпомага издигането квалификацията на нашите лекари по определени диагнози, а друга - спестява средства за лечението на тези заболявания в чужбина, с което се дава възможност да се подпомогне лечението на по- голям брой български деца. За извършване на сложните операции в чужбина държавата изразходва между 30 000-45 000 евро, докато привличането на чужди специалисти за операции у нас е над 10 пъти по-евтино.

Водещи

Най-четени