Здравният министър разреши баловете 06.05 | 10:26

Вчера е отменена забраната за събиране на повече от 15 души

От iNews

Министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, изпълнителният директор на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов дават брифинг за актуалната епидемична обстановка.

По традиция брифингът започна с хвалби - изваждането на България от списъка на института Робърт Кох на най-рисковите страни и 32 482 ваксинирани за ден вчера. България е на 20-о място по заболяемост и на второ по смъртност в ЕС, съобщи министърът. "В лечебните заведения имаме спокойствие. Само в 4 области има повече пациенти - Благоевград, Силистра, Стара Загора и Шумен", коментира той.

Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея, повтори за пореден път министърът. Той отрече излизането от третата вълна да е благодарение на изкуствено занижените данни заради по-малкото тестове по време на празниците. Наясно сме кои числа да гледаме, посочи по този повод Ангелов.

Ангелов съобщи, че вчера е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и пр.

Има възможност да продължим зелените коридори и след 9 май, това зависи от броя дози, с които разполагаме, каза Ангелов. Това би означавало да не се включва отново електронната система за записване за час за ваксинация.

Най-четени