Здравно неосигурените у нас – колкото населението на София 28.06 | 12:03

Андреева не изключи рокади сред шефовете на държавни болници

От Христина Рафаилова

Броят на здравно неосигурените у нас е на път да достигне 2 млн. лева. В парламента здравният министър Таня Андреева зави, че ще изиска от НАП информация колко души не са си плащали вноските. Предполагало се обаче, че те са около 1,800 млн.

Министърът подчерта, че във функциите ѝ не влиза събирането на здравни вноски, нито може да санкционира тези, които не ги покриват, цитирана от БТА.

Според нея начинът да се увеличи броят на осигурените е те да бъдат мотивирани да са коректни платци. Това можело да стане, като им се предлагат качествени медицински услуги.

Директорите на болници, назначени по времето на ГЕРБ, и шефът на НЗОК бойкотирали работата ѝ, стана ясно от думите на Андреева.

Тя каза, че шефовете на здравните заведения и Пламен Цеков отказвали да разговарят с нея. Министърът добави, че не знае дали отказът им е провокиран от политически причини.

Тя обаче подчерта, че по време на предишните управляващи са назначени доста директори, които членуват в ГЕРБ.

По повод освобождаването на шефа на болницата в Хасково тя заяви, че не е направила гаф и добави, че мениджмънтът на едно здравно заведение е сериозно нещо.

Министърът каза, че ще се проведат 8 конкурса за нови шефове на болници. Андреева коментира, че очаква да има протести заради смените на директори дори и в случаите, когато кадровите промени се налагат. Конкурсите ще се проведат, тъй като мандатът на сегашното ръководство изтича.

Андреева отрече да има списък с 30 имена на директори, които да бъдат уволнени.

Шефът на здравното ведомство зави, че се анализират възможни промени в ръководствата на държавните болници. В момента се правел преглед на финансовите отчети на здравните заведения. По думите ѝ, ако се установяло, че дадена  болницата "потъва",  заради лош мениджмънт, щяло да има рокади.

Водещи

Най-четени