Здравословна храна ли е италианската паста? 21.08 | 14:08

Макароните са добър източник на сложни въглехидрати. Проблемът идва от сосовете и добавките

От iNews.bg

Под наименованието паста се крият добре познатите ни дълги спагети, макароните във различни форми и дори тънките и широки лентички за направата на вкусна лазаня.

Дали обаче чиния вкусна паста, подправена с зехтин, босилек, доматена паста и поръсена със сирене е здравословно хранене? От сайта Buzzleл.com се опитват да открият отговора.

Има някои храни, които категорично могат да бъдат наречени вредни – става дума за бонбоните и газираните безалкохолни напитки. На обратния полюс стоят плодовете и зеленчуците, а някъде по средата се намират всички останали – млечни храни, месо и тестените изделия.

Много хора си мислят, че макароните са направени от пшеничено брашно. Това донякъде е вярно, само с едно уточнение – брашното за истинската италианска паста е от т.нар. твърда пшеница. На външен вид голяма разлика между зърната няма, но съдържанието на общ белтък е по-високо, има и разтеглив глутен и каротиноиди. Чисто кулинарно макароните от твърда пшеница не се слепват и са по-вкусни. От гледна точка на здравето те са по-добрият и хранителен избор за трапезата ни.

В макароните освен това се съдържа по-малко сол отколкото в други тестени изделия, богати са на витамин В и са източник на сложни въглехидрати, желязо и необходимите ни фибри. В макаронените изделия няма мая или сода, които да подуват корема. За сметка на това в много от тях има полезната фолиева киселина, която е особено важна за жените.

Пастата е полезна и за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не увеличава нивото на кръвната захар.

Големият проблем на италианската паста обаче са сосовете и добавките. В равиолите например можете да сложите практически всичко – различни видове месо, сирена, зеленчуци и дори морски дарове. Същото се отнася и до повечето видове паста. Вкусните сосове, направени от сметана, сирена или масло, просто изкушават да полеем ястието си. И именно тези добавки могат да се окажат вредни, най-малко за фигурата ни.

Съветите на експертите в тази насока са да подбираме правилно с какво поднасяме пастата си. Ако не можем да се откажем от любимия си сметанов сос за равиолите, по-добре плънката е да е само от зеленчуци, например. Така ще може да се намери баланс на храната и макароните ще останат част от здравословната диета.

Водещи

Най-четени