Здравословна храна ли е италианската паста? 21.08 | 14:08
Макароните са добър източник на сложни въглехидрати. Проблемът идва от сосовете и добавките

Под наименованието паста се крият добре познатите ни дълги спагети, макароните във различни форми и дори тънките и широки лентички за направата на вкусна лазаня.
Дали обаче чиния вкусна паста, подправена с зехтин, босилек, доматена паста и поръсена със сирене е здравословно хранене? От сайта Buzzleл.com се опитват да открият отговора.
Има някои храни, които категорично могат да бъдат наречени вредни – става дума за бонбоните и газираните безалкохолни напитки. На обратния полюс стоят плодовете и зеленчуците, а някъде по средата се намират всички останали – млечни храни, месо и тестените изделия.
Много хора си мислят, че макароните са направени от пшеничено брашно. Това донякъде е вярно, само с едно уточнение – брашното за истинската италианска паста е от т.нар. твърда пшеница. На външен вид голяма разлика между зърната няма, но съдържанието на общ белтък е по-високо, има и разтеглив глутен и каротиноиди. Чисто кулинарно макароните от твърда пшеница не се слепват и са по-вкусни. От гледна точка на здравето те са по-добрият и хранителен избор за трапезата ни.
В макароните освен това се съдържа по-малко сол отколкото в други тестени изделия, богати са на витамин В и са източник на сложни въглехидрати, желязо и необходимите ни фибри. В макаронените изделия няма мая или сода, които да подуват корема. За сметка на това в много от тях има полезната фолиева киселина, която е особено важна за жените.
Пастата е полезна и за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не увеличава нивото на кръвната захар.
Големият проблем на италианската паста обаче са сосовете и добавките. В равиолите например можете да сложите практически всичко – различни видове месо, сирена, зеленчуци и дори морски дарове. Същото се отнася и до повечето видове паста. Вкусните сосове, направени от сметана, сирена или масло, просто изкушават да полеем ястието си. И именно тези добавки могат да се окажат вредни, най-малко за фигурата ни.
Съветите на експертите в тази насока са да подбираме правилно с какво поднасяме пастата си. Ако не можем да се откажем от любимия си сметанов сос за равиолите, по-добре плънката е да е само от зеленчуци, например. Така ще може да се намери баланс на храната и макароните ще останат част от здравословната диета.
Водещи
-
Стомашно-чревните вируси атакуват в края на лятото
Епидемиологът д-р Христиана Бацелова предупреждава за активизиране на инфекциите и...
26.08 | 17:59
-
Социалното министерство предлага 1213 лв. минимална заплата от 1 януари 2026 г.
От 1 януари 2026 г. минималната почасова работна заплата ще бъде 7,31 лв. (3,74 евро).
26.08 | 17:39
-
До края на следващата седмица ще са ясни резултатите от назначените експертизи, които да докажат причината за смъртта на 21-годишната родилка
Младата жена почина на 23 август след раждането на второто си дете, нейни роднини атакуваха...
26.08 | 17:20
Най-четени
-
Напрежение в Русе след смъртта на родилка
С викове „убийци“ протестиращи нахлуха в АГ-комплекса на болницата
26.08 | 11:14
-
Ще има втори вход/изход на кв. „Сарафово“ в Бургас
Затова и Димитър Николов поиска от съветниците да дадат разрешение за изготвянето на нов...
26.08 | 11:45
-
20-годишен младеж от село Сушица заля с бензин и подпали родителите и сестра си след семеен скандал.
Тежки изгаряния
26.08 | 09:30
-
Емрах Стораро се сгоди! Изненадващ избор
Младите бяха поздравени с изпълнения на брата и бащата на бъдещия младоженец Фики и Тони...
26.08 | 12:45