Зика вирусът настъпва в Америка! Предизвиква деформации при бебетата 23.01 | 11:10

Случаи на зараза има в поне пет американски щата

От iNews.bg

Най-малко десет случаи на вируса Зика бяха засечени в САЩ. Вирусът е изключително опасен, защото нанася сериозни щети върху мозъка на бебето, както и деформации по главата, ако майката се зарази, докато е бременна.

Здравните власти потвърдиха, че има такива случаи във Флорида, Тексас, Хавай, Илинойс и Ню Джърси. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията издадоха предупреждения в началото на седмицата издадоха предупреждения, че хората не бива да предприемат пътувания в районите, където има данни за заразени комари, които предават болестта на хората.

Комарите се срещат в Южна Америка, Африка, Океания и Югоизточна Азия. Със сигурност вирусът се предава чрез комарите, но заразени насекоми не са открити в САЩ. Симптомите на зика вирусът са обриви, ставни болки, хрема и конюктивит. Но при 80% от заразените тези симптоми не са се проявили. Сериозно е положението в Бразилия, където се наблюдава сериозно увеличение на заболелите. Данните сочат, че заразените надхвърлят 1 милион души.

Най-четени