Зика стигна и до Индия 28.05 | 16:28

От СЗО не очакват да се появи ваксина преди 2020 г.

От iNews.bg

Вирусът Зика стигна и до Азия. Индийското здравно министерство вече потвърди първите случаи, съобщиха от Световната здравна организация (СЗО). Инфекцията, която може да доведе до раждане на бебета с микроцефалия, засегна десетки страни по света след първото й откриване през 2015 г. Сред случаите в Индия има и бременна жена от Гуджарат, предаде БГНЕС.

Според СЗО няма място за паника и опасността от предаването на заболяването в страната не е голяма. Все пак остава страхът от повторна епидемия, поради което здравните власти призовават лекарите да засилят наблюдението си за симптомите, наподобяващи Зика.

След като избухна в средата на 2015 г. в Бразилия, Зика зарази повече от 1,5 милиона души по света в около 70 страни. Заболяването може да причини обрив, но най-често няма характерни симптоми, което затруднява откриването и проследяването му. В редки случаи вирусът може да причини мозъчни дефекти като микроцефалия - необратимо състояние, при което мозъкът и черепът на детето са необичайно малки и деформирани.

Комарът Aedes aegypti, който носи Зика и вирусите на денга и чикунгуня, е широко разпространен в Индия. СЗО заяви, че няма вероятност ваксина за Зика да бъде на разположение до 2020 г.

Водещи

Най-четени