И здравният министър иска повече пари от Симеон Дянков 10.10 | 09:58

Атанасова ще настоява за по-голям бюджет за 2013 г. за МЗ

От Елена Кирилова

Парите за сектор здравеопазване като глобална рамка са повече, но в Министерство на здравеопазването те са със 100 млн. по-малко. Към момента в бюджета са заложени 368 млн. лева за това, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова пред Нова телевизия.

Атанасова вече е изпратила възражение до министъра на финансите, като настоява да бъдат отпуснати повече средства за Фонда за лечение на деца в чужбина. Това е необходимо, тъй като за 2012 г. бюджетът на фонда е 5 млн. лева, но проблемът е, че вече е дадено одобрение за лечение на деца, което е на стойност близо 8 млн. лева.

Второто перо, за което има нужда от повече пари, е за капиталови разходи. Тя подчерта, че в държавните психиатрични болници и районните центрове за трансфузионна хематология ще има увеличение на заплатите с около 18%. Идеята е това увеличение да се случи в рамките на месец октомври.

Голяма част от приходите за капиталови средства, за ремонти на сгради, са средства по оперативните програми, като ОП "Регионално развитие”. Към нея могат да се насочат и общините, които искат да ремонтират болниците си. По думите на Атанасова има достатъчно средства, които трябва да се оползотворят.

Министърът на здравеопазването категорично заяви, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места е стъпка в правилната посока и е европейска визия.

Атанасова определи пушенето като един от най-застрашаващите фактори за здравето на нацията.

Министърът се позова на данни на европейската статистика, според които 66,4% от 16-годишните български ученици са пушили поне една цигара през живота си, а 38,9% са пушили през последния месец. Според Десислава Атанасова всичко това е обезпокоително.

Тя нарече статистиката стряскаща, тъй като показва, че много от бъдещите майки, младите момичета на България пушат.

Според Атанасова страната ни трябва да бъде известна с културните си ценности, а не с алкохолния туризъм или с това, че е страна, в която пушенето е разрешено. По-добре е България да се позиционира пред света като страна, интересна със своята археология и с прекрасната си природа.

По повод проблемите и сигналите подавани от родилки за немарливост от страна на медицинския персонал в лечебните заведения, министърът обясни, че обществото трябва да проявява нетърпимост към подобно отношение. Въпреки това тя заяви, че иска да бъде върнато доверието към българските лекари, защото голяма част от тях са наистина всеотдайни.

Водещи