И новият здравен министър се обяви за нова сграда за детската болница 14.09 | 18:03

Нямаме време да се бавим, събаряме старата, каза Костадин Ангелов

От iNews.bg

"Нямаме време да се бавим. Събаряме сградата и изграждаме нова сграда за педиатрична болница, спазвайки срока на договора”. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов, който присъства обществено обсъждане за изграждането на лечебното заведение, цитиран от БГНЕС.

Министърът обяви, че държи болницата да бъде завършена в срок, който по договор е 42 месеца.

По време на обсъждането беше показана и разработената от "Главболгарстрой” концепцията и визията на бъдещата Националната многопрофилна детска болница.

"Наша обща отговорност е да създаде такава детска болница, в която децата на България да получават качествена, навременна и комплексна медицинска грижа. Родителите да бъдем спокойни, че те са в ръцете на най-подготвените професионалисти в сферата на детското здравеопазване, че за диагностиката, лечението и възстановяването им се работи по европейски стандарти.

С апаратурата, с която сме обезпечили лечебното заведение, могат да бъдат лекувани всички състояния и патологии при децата. Лекарите и сестрите, грижещи се за най-малките, да имат самочувствието на колегите, работещи в признати педиатрични клиники на запад, да им гарантираме условия за професионално развитие, а именно да бъде база за обучение на студенти и специализанти, в която да преподават най-добрите експерти по детско здравеопазване у нас", заяви министърът на здравеопазването при откриването на дискусията.

Изпълнителният директор на Националната мрежа за децата и част от Националната гражданска инициатива за истинска детска болница Георги Богданов се възмути от факта, че се показва концепция, разработена върху съществуващата сграда.

"Над 6000 души сме се подписали, че това е нещо, което не желаем. Премиерът Борисов обеща това скеле да бъде бутнато и на негово място да бъде обособена една модерна болница. Това, което ни се предлага в момента е един бройлеров тип Национална детска болница, което за нас не е подходящо. Модерните болници в света не са такива, каквито ни представиха", заяви той изненадан от предложението на здравното министерство и подчерта, че ако искането им не бъде уважено ще продължат да отстояват позицията си.

Според него това скеле отдавна е изживяло живота си и е неподходящо за целите на нова болница.

Председателят на пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева каза, че видяното като концепция ни приближава до една съвременна, модерна детска болница.

"Смятаме, че трябва да изразим своята подкрепа към институциите, защото виждаме в тях желание максимално бързо да се случи тази болница. Всеки ден имаме сигнали за дечица, които се чудят къде да се лекуват. Децата на България се лутат. София не е България. Децата имат нужда от тази специализирана болница", коментира тя.

Георгиева посочи, че искането за промяна означава много разходи, големи хонорари и умишлено забавяне поради финансови интереси на този строеж.

"Около 95% от лекарите искат тази болница и смятат, че мястото е подходящо. Наистина има противници, в което няма лошо, но те са изключително малко и това трябва да се отчете като факт. Родителите, които излизаха на протести бяха подведени и им беше внушено, че има хора, които не искат детска болница, което не е вярно", заяви тя.

По думите на Петър Ненов, който е с 50-годишен опит като строител, проектант и инвеститорски контрол е категоричен, че съществуващата сграда може да се използва.

"Това е стомановобетонова конструкция с АКТ 14. Това означава, че е приета. Нормите на земетръс са спазени още при проектирането на сградата. Тези норми към момента са спазени. Второ – тази конструкция е изградена по начин, по който на всички етажи може да се прегражда, т.е. няма никакво значение няма конструкцията по отношение на разпределението вътре. Какъвто и проект да се появи той не е притеснен от конструктивното решение на сградата. Височините са напълно достатъчни за болнично заведение", подчертава експертът.

Искането да се събори сегашната постройка ще направи така, че вместо до 3,5 г. да имаме детска болница, това ще се случи след не по-малко от 7, коментира той и добави, че ако конструкцията бъде взривена, това ще доведе до огромно замърсяване в района, който е медицински комплекс, в който има болнични отделения, и което почистване ще отнеме 2 години.

Според него ще са необходими леки козметични намеси, за да може да се реализира новото здравно заведение и добави, че с годините якостта на бетона се увеличава.

Изпълнителният директор на "Главболгарстрой" Мая Пенчева каза пред БГНЕС, че независимо дали ще трябва да се събори сградата или не, това няма да промени договорената вече цена, която е на стойност 77 млн. лв. без ДДС.

"Ние сме готови и за двата варианта. Ние бихме реконструирали, бихме съборили. Това трябва да каже възложителят. Ние дори не сме пристъпили към конструктивно обследване", каза тя и уточни, че все още нямат старт и се надява днес да стане ясно по кой път ще се поеме.

"Няма конструкция, която да не може да бъде укрепена. Въпросът е какво иска обществото. А както виждаме обществото иска нова конструкция. Тя ще бъде пак в този вид и обем. На практика на това място не може да ес реализира нещо фантастично и невероятно", коментира Пенчева и уточни, че сградата ще е на 11 етажа и в нея ще има 350 легла.

След края на общественото обсъждане, министър Ангелов съобщи пред медиите, че бъдещата детска болница ще бъде в напълно нова сградата, сега съществуващата ще бъде съборена. 

Водещи

Най-четени