И още веднъж за опасността от антибиотиците 28.10 | 09:34

ЕП поиска затегнат контрол за тези лекарства, за да спре "супер бактериите"

От iNews.bg

Европейските депутати приеха резолюция, в която е вписано искането за затегнат контрол върху употребата на антибиотици, съобщават от Европейския парламент. Причината – все по-голямото разпространение на "супер бактерии", устойчиви на медикаменти.

Наличието на подобни микроорганизми заплашва живота на 25 хил. души в ЕС всяка година. Броят на тези хора обаче непрекъснато расте, опасяват се депутатите.

По тази причина и в резолюцията, която обаче няма законодателен характер, е записано искането Европейската комисия и страните от общността да проведат повече информационни кампании, така че хората да разберат за заплахата, която крие неконтролируемата употреба на антибиотици.

Много европейци погрешно смятат, че антибиотиците лекуват вируси и настинки. Това обаче не е така – те са ефективни само в борбата с бактериите. Ненужната употреба на тези лекарства обаче създава устойчиви микроорганизми, срещу които няма ефективно лечение.

Депутатите настояват още и за умерена употреба на антибиотиците и в селското стопанство – стопаните внимателно трябва да подбират медикаментите, които дават на отглежданите животни, допълват още от ЕП.

Водещи

Най-четени