Ивайло Калфин обеща помощ на пациентите с ревматологични заболявания 29.06 | 14:34

Сред ревматологичните заболявания са остеопорозата, артритът и ревматизмът

От Кремена Бедерева

Ивайло Калфин обеща съдействие на ревматично болните, които страдат от ограниченията на средствата за здравеопазване в ЕС. За да изрази своята съпричастност, той участва в кръглата маса "Лечение и живот на хората с ревматологични заболявания в България”.

"Недопустимо е европейската стратегия да остава на хартия и хората с тежки хронични заболявания да плащат най-тежката цена за кризата”, заяви Ивайло Калфин.

Повече от 120 милиона европейци страдат от хронични ревматологично-мускулни заболявания. Тяхното лечение, както и загубите от по-ранното им пенсиониране и инвалидиране струват на здравните и социални системи около 240 млрд. евро годишно.

Заради кризата обаче много държави започнаха да ограничават финансовата помощ за болните, да прекратяват предоставянето на медицински сестри за домашно наблюдение и специалните програми, които улесняват интеграцията им в обществото.

В същото време ЕС е приел стратегия за хората с увреждания, която се ангажира да облекчи тяхното ежедневие и да им осигури нормален жимот на граждани на ЕС, включително чрез финансиране от ЕС и повишаване на осведомеността.

Няма официални данни за броя на хората с ревматологични заболявания в България. Тъй като не съществува регистър на такива пациенти, което затруднява планирането на средства за лечение. Недостигат и специалисти.

По данни на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в 10 области няма лекари ревматолози, а една трета от специалистите не работят със Здравната каса.

Сред ревматологичните заболявания са остеопорозата, артритът и ревматизмът, които се считат за социалнозначими болести заради високата честота на разпространение.

Калфин се ангажира с подкрепа на хората с различни увреждания по време на предизборната кампания за президентските избори миналото лято и следва обещанието си да не е безразличен към техните проблеми.

Водещи

Най-четени