Избираме си личен лекар и онлайн 29.06 | 15:55

НЗОК предвижда да въведе новата електронна услуга

От Кремена Бедерева

НЗОК ще пусне нова електронна услуга – избор на личен лекар по интернет.

За по-добра информираност на гражданите и за улеснение работата на лекарите вече бяха пуснати пет електронни услуги в портала на НЗОК – подаване на отчети на лекари по електронен път, преглед на здравно досие, проверка на личен лекар, търсене на лекарства и проверка на здравноосигурителен статус.

Направеният анализ на усвояването на направленията към специалист и за медико-диагностични изследвания е друго постижения в дейността на НЗОК през миналата година, отчитат още от правителствената информационна служба.

В резултат на него беше направено допълнително разпределение на неусвоените направления. Със 100 000 направления за консултация със специалист и с 650 000 лева за медико-диагностични изследвания се увеличиха предварително разпределените за месец декември 2010 г. регулативни стандарти на личните лекари и специалистите.

Разработиха се нови, по-гъвкави правила за реда за определяне на броя на специализираните медицински дейности и стойността на медико-диагностични дейности за назначаване от изпълнители на първична и специализирана помощ.

Съгласно тях при разпределението няма да се взема предвид единствено броя на населението в региона, а ще се отчитат и неговите специфични характеристики като възрастова структура на населението, вид населено място и др., обуславящи потребностите от здравни услуги, припомнят още от МС.

Правителството днес прие Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2010 г. От там отбелязват още, че през 2010 година НЗОК изпълняваше задълженията по прилагане на Националния рамков договор за 2010 г. и опазване рамката на бюджета на НЗОК за финансовата година, като извършваше подготовка на текстове и приложения за рамков договор 2011 г.

Сред основните задължения на Касата през миналата година бе и повишаване на ефективността и резултатността на медицинския и финансовия контрол на договорните партньори, институционално развитие и формиране на система за институционална устойчивост.

НЗОК изпълняваше и ангажиментите, произтичащи от прилагане разпоредбите на действащите спогодби за социална сигурност и по-нататъшно развитие и усъвършенстване на информационната система на НЗОК чрез въвеждане на нови технически и софтуерни решения и използването на съвременни технически средства за получаване, движение и обработка на информацията.

Водещи