Излекуван от ебола доктор осъмнал с различно око 13.05 | 11:26

Независимо че вирусът може да е унищожен в кръвта, негови копия може да се "крият" в други части на тялото

От Антония Михайлова

Американският лекар Ян Крозие работил в Сиера Леоне съвместно с колеги от Световната здравна организация, когато медиците лекували пациенти от треската ебола.

През септември 2014 година д-р Крозие също се разболял и го изпратили обратно в САЩ на лечение в специализирано крило на болницата при университета Емори в Атланта.

През октомври докторът бил изписан, тъй като в кръвта му вече не се откривали признаци на присъствието на ебола, става ясно от статия в New England Journal of Medicine, където са изложени и други подробности за уникалния случай на заболяване.

Два месеца по-късно преболедувалият ебола пациент открил у себе си признаци на възпаление и високо налягане в лявото си око. Това предизвикало оток и сериозни проблеми със зрението, както и – което най-много учудило лекарите – смяна на цвета на окото от син на зелен.

Д-р Крозие се върнал в същата болница, където се лекувал, и офталмологът д-р Стивън Йе взел очна течност за провеждане на анализи. Изследването показало, че вирусът все още присъства в окото на пациента, но негови признаци не били открити нито в слъзната течност, нито в тъканите около очите.

Инфекцията предизвикала възпаление на вътрешната част на окото, а изменението на цвета от син на зелен протекло за десет дни от момента на появата на първите симптоми.

За усложненията и последствията от лечението на д-р Крозие можете да научите в Мегавселена.

Водещи

Най-четени