Излизаме в болничен с електронен лист 01.07 | 07:00

Заедно с него ще се подава декларация за право на парично обезщетение

От Петя Михайлова

Новият вариант на болничния лист, който ще започне да се използва от днес, ще може в бъдеще да се изпраща по електронен път. Това съобщи Весела Караиванова, подуправител на осигурителния институт, цитирана от БНР.

Към него, работодателят или самоосигуряващият се ще подава декларация с данни за правото на парично обезщетение. Без това приложение болнични няма да се изплащат.

Основната цел е опростяване на самата бланка на болничния лист и възможността тази финансова част, която в момента отпада, а на стария болничен лист беше отзад на гърба, да може да се разменя между институциите по електронен път и наистина тогава информацията, която лекарите ще вписват в медицинската част на болничния лист, на нас ще ни даде възможност ние да осъществяваме и този контрол", поясни още Караиванова.

Новата декларация, известна като приложение №15, се попълва и представя от работодателя (за наетите по трудови отношения и от самоосигурения - за самонаетите).

Самият болничен лист е оформен в две части - първата е медицинската ("лице” на документа), а втората представлява списък на причините за временна неработоспособност ("гръб” на болничния). Към него се прилага и декларацията, която може да бъде изтеглена в електронен вариант от сайта на НОИ.

Тя е задължителна за всички болнични - и такива, които се издават за първи път и за продължения, с които отпускът по болест се удължава, и дори за такива, които са върнати за корекция, обясниха от НОИ.

Идеята е да се засили контролът и да се намалят злоупотребите с медицинските и източването на средства от краткосрочното осигуряване.

Новият образец на болничния лист ще позволи занапред информацията от медицинската част да се получава и обработва по електронен път, както и да се проверява дали болният е осигурен. Докторите ще пускат болничния по интернет до работодателя, а той ще го препраща до НОИ.

Старите образци на болничния лист ще важат до изчерпване на количествата, но не по-късно от 31 декември 2011 г., предупредиха от института. След 30 юни няма да се приемат болнични листове, които не се придружени от приложение № 15.

Водещи

Най-четени