Изследване показа дали COVID-19 е станал по-заразен с времето 02.12 | 09:01

Повтарящите се мутации, които в момента циркулират, изглежда са еволюционно неутрални и се предизвикват предимно от човешката имунна система чрез редактиране на РНК, а не като признаци на адаптация

От iNews.bg

Институтът по генетика към Университетския колеж в Лондон е анализирал циркулиращи щамове на коронавируса за хомоплазии, които са повтарящи се мутации, появяващи се независимо при различни видове вируси. Учените се интересуват от възможното увеличаване на заразността на вируса - с прости думи, става ли той по-заразен с времето. Резултатите от изследването са публикувани в Nature.

Анализът включва повече от 46 000 вирусни генома, изолирани от пациенти с COVID-19 от 99 страни.

Сред повтарящите се мутации учените не са открили такива, които уверено да говорят за увеличаване или намаляване на заразността. Експертите са стигнали до заключението, че настоящите мутации са по-вероятно причинени от човешката имунна система, а не от адаптацията на вируса към човешката популация.

"Повтарящите се мутации, които в момента циркулират, изглежда са еволюционно неутрални и се предизвикват предимно от човешката имунна система чрез редактиране на РНК, а не като признаци на адаптация. На този етап не откриваме доказателства за значително повече предавателни линии на SARS-CoV-2 от - за повтарящи се мутации, - се казва резюмето към статията.

Водещи

Най-четени