Изследователи идентифицираха вещество, което действа срещу коронавирусите 31.05 | 09:47

Това е нов пробив в медицината

От iNews.bg

Изследователи от Швейцария и Швеция съобщават, че са открили вещество, способно да противодейства на коронавирусите. До момента няма ефикасно лекарство срещу тях, предава AFP, позовавайки се на публикация в сп. "PLOS Pathogens".

Целта на специалистите от университетите на Берн, Швейцария, и Гьотеборг, Швеция, е била друга. Те искали да открият инхибитори на по-безобидни коронавируси. Интересът им е бил насочен по-специално към вещество, наречено K22, което действа срещу причинителите на хремата при човека. Други експерименти са показали, че K22 действа ефективно срещу всички коронавируси, дори срещу опасните патогени на ТОРС (Тежък остър респираторен синдром) и БИРС (Близкоизточен респираторен синдром).

Веществото потиска репликацията на коронавирусите в епителните клетки на дихателната система. За да се възпроизвеждат, вирусите трябва да завземат разделящите човешките клетки мембрани и да монтират собствена машинария за вирусно производство. Веществото K22 прави този процес невъзможен. Идентифицирането на слабо място в жизнения цикъл на коронавирусите дава на специалистите нова отправна точка за разработването на ефикасни медикаменти срещу тях.

Водещи

Най-четени