Изтеглят от пазара бебешки шишета 01.06 | 14:02

Бебешките шишета са със съдържание на веществото Бисфенол А

От Кремена Бедерева

Бебешките шишета със съдържание на веществото Бисфенол А ще бъдат изтеглени от българския пазар, обеща министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, който участва в детски празник в район "Илинден" в София.

Те трябва да бъдат изтеглени от търговската мрежа. Контролът за това ще се осъществи от Министерство на здравеопазването. Министърът препоръча майките да спрат да ги използват, информират още от Министерството на здравеопазването.

Забраната за продажба важи за територията на целия ЕС, уточни земеделският министър. По думите му ще бъдат извършени проверки в обектите, където се продават.

Бисфенол А е химическо съединение, използвано при производството на пластмаса, от която се правят различни продукти, включително шишета за бебешка храна.

При загряване на пластмасата при висока температура малки количества Бисфенол А могат да преминат в храната.

Според някои учени поемането от децата на опасни концентрации може да доведе до забавяне на развитието и увреждане на имунната система.

За новата учебна година се подготвят мерки, които да се приложат в детските кухни. Прецизира се дали рецептурниците в детските градини трябва да бъдат осъвременени, а храните в ученическите столове да отговарят на определени стандарти, каза той.

"Важно е децата да ядат безопасни и здравословни храни. Трябва да намалее затлъстяването при подрастващите, тъй като вече се появява диабет и при юношите”, допълни министърът.

По думите му трябва да се върнат качествените храни на трапезата на децата вкъщи, в детската градина и в училищата.

Според министъра, ако бюджетите за храна не достигат, възможно е да бъде потърсено подпомагане от родителите. Едва ли има родител, който не би доплатил 50 стотинки или един лев, ако това се наложи, заяви Найденов.

Водещи

Най-четени